Minihoppers är vår aktivitet för de minsta hopparna som är mellan 0-5 år. I den här åldern utvecklar barnen sin grovmotorik extremt mycket och vi vill i det här inlägget presentera hur våra parker kan bidra till den utvecklingen.

 

Upptäckaren

Från 1-2 års ålder är nyfikenheten en stark drivkraft hos barnen och dem vill gärna utforska omgivningen. De har eventuellt både börjat gå, springa och hoppa lite men balansen kanske inte helt är där än och att ta sig över trampolinerna kan vara en utmaning i sig. Av den här anledningen väljer vi att ha en enkom tid för de minsta hopparna så att barnen i lugn och ro kan utforska parken utifrån deras egna villkor utan någon risk att bli påhoppade av äldre besökare.

 

Klättraren

I samma ålder som ovan börjar barnen lära sig klättra: upp och ner från stolar och eventuellt gå i trappor. En färdighet som hela tiden utvecklas ju högre i åldern dem kommer. I våra parker finns både mjuka och lite hårdare avsatser, trappor, klätterstegar och hinder som hela tiden kan utmana ditt barns färdigheter på ett roligt och lekfullt sätt. Klättra upp och klättra ner, gör det till en lek. I vissa av våra parken kan du också välja att åka rutschkana ner. Rutschkana finns i Haninge, Trollhättan och Eskilstuna.

 

Hopparen

Från att barnen lärt sig studsa lite på stället kommer det i större och större utsträckning kunna hoppa jämfota. Vanligtvis brukar denna förmåga komma runt 3 års ålder. Hos oss kan vi hoppa på massa olika sätt på trampolinerna, men även på våra airtracks och ner i skumgropen. Blir du som förälder osäker på hur man kan hoppa ställer gärna personalen upp med att visa olika hopp! Följa John är en rekommenderad lek där barnen lätt kan följa var personalen gör på studsmattan och sedan försöka göra det själva. Be oss om hjälp eller testa lite själv och se om ditt barn kan härma dig.

 

Bollspelaren

Under den här tiden lär sig barnen även att sparka boll. Kasta och fånga är ytterligare egenskaper som kommer efterhand och i våra parker kan barnen testa på båda. På våra fotbollsplaner kan ni leka straffar vid målen eller passa bollen till varandra med antingen händer eller fötter.  I Växjö har vi dessutom ett spel som tränar barnens förmåga att kasta. Läs gärna mer om just det spelet här: Multiball

 

Dansaren

De flesta barn i den här åldern tycker även om att röra sig till musik. Därav har vi i de flesta parker barnvänlig och lekfull musik på i bakgrunden för att uppmuntra till rörelse. Även om vi har en trampolinpark kan ett oväntat dansgolv uppstå när barnens favoritlåtar spelar i högtalarna.

 

 

Rörelseglädjen

Det finns en hel massa aktiviteter att utforska i våra parker och som på många sätt kan bidra till att utveckla barnens grovmotorik. Här har vi nämnt några men avslutningsvis vill ta fasta på rörelseglädjen hos barnen. Det är en ynnest att vi kan få vara en del i att inspirera era barn till rörelseglädje som kommer följa dem genom livet. Tack!

 

Dagar och tider för Minihoppers hittar du här för respektive park: 

Eskilstuna

Haninge

Trollhättan (Har ej Minihoppers men ett lekland som är öppet för den här åldern)

Växjö

All fakta om just barns utveckling i olika åldrar är hämtad från 1177.se.